[]
[] [firmabil.no] []

Egen bil – bilgodtgjørelse


Siviløkonom Jan Traaseth,
adm.dir i Toyota Financial Services



Hvis du eier bilen selv og bruker denne til yrkeskjøring, er det vanlig at du mottar en eller annen form for bilgodtgjørelse.

Skattefri bilgodtgjørelse
Selv om stadig flere får en form for fast bilgodtgjørelse, er det mest vanlige likevel bilgodtgjørelse som utbetales iht. satsene i statens regulativ.

Denne er 100 prosent skattefri. Pr 1. januar 2011 er statens satser for bilgodtgjørelse følgende:
 
  • For de første 9000 km i inntektsåret; kr 3,65 pr. km (kr 3,70 i Tromsø)
  • For kjøring utover 9000 km i inntektsåret; kr 3,00 pr. km (kr 3,05 i Tromsø)
  • Sats for å bruke bilen i utlandet; kr 3,00 pr. km
  • Kilometersats for bruk av egen el-bil; kr 4,00 pr. km
I tillegg kommer noen spesielle godtgjørelser hvorav de mest vanlige er:
 
  • Pr. arbeidstaker; kr 0,90 pr. km
  • Tilhenger; kr 0,60 pr. km
  • Tillegg for kjøring på skogs- eller anleggsvei; kr 0,90 pr. km
NB!
Du kan få utbetalt et tillegg for tilhenger (kr 0,60 pr km) selv om du ikke har med deg tilhenger. Kravet er da at du har med deg mye tung last på tjenestereiser. Utstyret eller det som fraktes med må være på:
  • minst 150 kg, eller
  • av en størrelse på minimum 0,5 kubikkmeter, eller
  • av en slik størrelse at den stikker ut bak kjøretøyet og må merkes
 
Dette betyr at hvis du for eksempel er selger og har med deg vareprøver i to store kofferter, så kan du motta tilhengertillegg på kr 0,60 pr. kjørte km.
 
Bilgodtgjørelse fra «frivillige»
Trenere og andre ansatte i frivillige organisasjoner – samt alle med offentlige verv – kan motta skattefri bilgodtgjørelse etter statens satser også for kjøring hjemmefra og til klubbhuset eller det faste treningsstedet. Dette såfremt du ikke mottar mer enn 45 000 i lønn i året fra den samme organisasjonen. Det er ingen øvre grense for hvor mye man du kan motta skattefritt i bilgodtgjørelse forutsatt at statens satser for bilgodtgjørelse følges.

Bilgodtgjørelse i praksis
Den mest vanlige formen for bilgodtgjørelse er kilometerbasert bilgodtgjørelse etter statens satser, men alternative ordninger er i ferd med å bli svært vanlig som et alternativ til en ren firmabilordning. Slike ordninger kan bestå av et fast månedlig beløp, en fast godtgjørelse pr. kjørte kilometer eller en kombinasjon av disse. Eventuelt kan bilgodtgjørelsen også relateres til for eksempel dekning av drivstoffutgiftene. Noen vil også velge å gi et rent lønnstillegg.
 
Vi anbefaler at bilgodtgjørelse etter statens satser kun gis til ansatte som bare på sporadisk basis bruker bilen i jobben. For alle andre anbefaler vi en form for fast bilgodtgjørelse, eventuelt kombinert med en variabel del. Slike ordninger vil være et viktig virkemiddel for å motivere ansatte til å velge bilgodtgjørelse fremfor firmabil. Undersøkelser viser nemlig at en viktig årsak til at mange velger firmabil, er at de ikke ønsker risiko. En fast månedlig godtgjørelse vil redusere risikoen og dermed gjøre det lettere for ansatte å velge egen bil ettersom de vet hva de har i minimumsinntekt på bilen til å dekke faste kostnader som billån, forsikring, årsavgift m.m. Dette kan være viktig, ikke minst i forbindelse med eventuell sykdom.
 
Hvis bedriften velger en ordning med fast bilgodtgjørelse kombinert med en variabel del, bør den variable bilgodtgjørelsen ideelt sett legges opp slik at godtgjørelsen pr. kjørte kilometer er i tråd med marginalkostnaden ved å kjøre en ekstra kilometer (dog vil dette variere fra bil til bil). Da sikrer man at bilen brukes hensiktmessig, og at den ansatte ikke kjører ekstra kilometer i jobben bare for å få utbetalt bilgodtgjørelse. I praksis vil dette bety en kilometergodtgjørelse i størrelsesorden 1,50 – 2 kroner pr. kjørte yrkeskilometer, ut fra en bil i «normal» prisklasse fra 300 000 til 400 000 kroner.
Hvis bedriften kun gir en fast månedlig godtgjørelse, så vil den ansatte bare få skattebesparelsen for hver kilometer han kjører i yrket (yrkeskjøringen kommer til fradrag etter statens satser). Dette betyr i praksis at opptil 9 000 kjørte kilometer i året vil de fleste få en skattebesparelse på 44,8 prosent av kr 3,65, som er kr 1,64. Tilsvarende er skattebesparelsen kr 1,34 for kjøring over 9 000 km (44,8 prosent av kr 3,00).
 
Mottar du en fast bilgodtgjørelse vil de fleste arbeidsgivere kreve at du leverer månedlig kjørebok, for så å splitte opp bilgodtgjørelsen i en trekkfri del og en trekkpliktig del. Men vi opplever at noen arbeidsgivere helst ikke ta på seg dette ”ansvaret,” og for å få skattemessig fradrag for yrkeskjøringen holder det nå at du som bilbruker legger med selvangivelsen en kjørebok som viser total yrkeskjøring gjennom året.
 
Eksempel
Terje Trekk får en fast månedlig bilgodtgjørelse på kr 3 300. I tillegg får han kr 2,- for hver av de 14 000 km han kjører i tjeneste. Dette gir ham en total bilgodtgjørelse på kr 70 000. Hvordan skal arbeidsgiver dele opp bilgodtgjørelsen?
 
Total bilgodtgjørelse:                          = 70 000
Trekkfri/skattefri del:
Første 9 000 km x kr 3,65                  = 32 850
Trekkfri del:
Siste 5 000 km x kr 3,00                    = 15 000
Trekkpliktig/skattepliktig del:          = 22 150
 
Regnskapsligning
Metoden som er benyttet ovenfor, kalles forenklet overskuddsberegning. Lønnsmottagere som mottar fast bilgodtgjørelse, kan alternativt benytte en metode som kalles regnskapsligning. Av plasshensyn tar vi ikke med en gjennomgang av reglene rundt regnskapsligning av bilgodtgjørelse her.
 
 
LES VIDERE I SKATTEGUIDEN HER:
 
 

Artikkel fra www.firmabil.no
URL: